Campania RESPECT

În perioada 30 Ianuarie 2023 – 3 Februarie 2023, la colegiul nostru a avut loc Campania RESPECT.

Număr de beneficiari: 250 elevi și 13 profesori.

Exemple de activități: dezbateri, prezentări power point, realizare de afișe, colaje, jocuri de rol, activități pe grupe și individuale, chestionare.

Coordonator programe și proiecte educative: Serediuc Anca Oana.

Campania RESPECT

Ziua internațională a nonviolenței în școli

Cu ocazia Zilei internaționale a nonviolenței în școli, în data de 30.01.2023, elevii clasei a X a A învățământ profesional, coordonați de prof. Serediuc Anca Oana, au realizat o activitate în care elevii au fost lucrat pe grupe, fiecare grupă identificând un tip de violență, care sunt cauzele ce pot provoca astfel de comportamente și care sunt modalitățile prin care se pot preveni astfel de situații.

Fiecare grupă și-a prezentat fișa de lucru, iar la final a avut loc o dezbatere privind tipurile de violență care apar în școli și ce putem face pentru a evita pe viitor apariția situațiilor conflictuale, care pot deveni violente.

Campania RESPECT

Campania RESPECT

Pot să controlez furia?

La data de 30.01.2023, clasa a X a A, coordonată de prof. diriginte Oltean Adriana, au realizat activitatea intitulată „Pot să controlez furia?”. Scopurile activității au fost de a defini furia, de a identifica situații în care simt furie și să identifice strategii prin care ar putea să își controleze furia;

Elevii au argumentat dacă furia este o emoție sănătoasă sau nesănătoasă, au dat exemple de gânduri care ne pot face să simțim furie (de ex., nu este corect, ceilalți profită de mine, nu suport ca…).Am încercat apoi să definim furia ca pe o emoție de bază care apare atunci când avem nevoia de a ne proteja, de a stabili anumite reguli sau limite care să ne facă să ne simțim în siguranță.

Elevii au descris 1-2 situații în care au simțit furie,apoi au fost puși să aleagă dintr-o pungă cu bomboane, o singură bomboană (erau cu ambalaje de diferite culori) și apoi să se grupeze în funcție de culoarea aleasă, cerându-le să nu o mănânce decât atunci când li se va spune. Apoi, grupați fiind, au avut fiecare grupă o sarcină de rezolvat, și la sfârșitul ei au putut mânca bomboana.

Amânarea recompensei este o strategie prin care ne putem controla furia. La sfărsit s-a realizat o paralelă între amânarea recompensei și managementul furiei (de exemplu, ne gândim că, dacă nu reacționăm agresiv, o să ne simțim mai bine după un timp, pentru că am evitat conflicte, certuri, neplăceri și am obținut apreciere din partea celorlalți, suntem mândri de comportamentul nostru).

Violență versus nonviolență

Elevii clasei a IX a A, au relizat în data de 31.01.2023, activitatea „Violență versus Nonviolență, coordonată de prof.Sevaciuc Titiana și prof.Vieriu Gabriela.

Activitatea a presupus un joc de rol privind un conflict între colegi, discutând mai apoi care au fost cauzele care au dus la apariția acelui conflict, care sunt modalitățile prin care acest conflict poate fi evitat și care sunt modalitățile prin care se poate soluționa conflictul, fără a ajunge la situații violente.

La final elevii au realizat colaje cu mesaje antiviolență.

Campania RESPECT

Campania RESPECT

Prevenim Buling-ul

În cadrul Campania RESPECT, la Colegiului Tehnic „Petru Mușat” Suceava s-a desfășurat Proiectul Educaţional „Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli – 30 ianuarie 2023” din cadrul Campaniei R.E.S.P.E.C.T cu tema : „Prevenim bulling-ul!”.

Proiectul și-a propus să conştientizeze participanţii, elevii din clasa a IX a Cp coordonaţi de prof. diriginte Irimia Oana Vasilica, cât de distructiv este bulling-ul în special în mediu școlar .Să identifice consecințele care apar asupra colegilor din jur când sunt manifestate una din cele trei forme de bulling: verbal, fizic sau emoțional. Elevii au participat la activitate cu desene sugestive, au urmărit prezentarea Ppt „Prevenim bulling-ul!”.

Elevii au conștientizat că bulling-ul poate lăsa consecințe asupra celor din jur,că trebuie să acționeze când observă astfel de întâmplări, deoarece oricând oricine poate deveni o victimă.

Elevii au fost informați de către profesor , faptul că țara noastră bullying-ul este interzis și se pedepsește conform legii. Legea nr. 221/2019.

Au învățat că faptele bune și o atitudine prietenoasă primează în fața unui comportament violent.

Campania RESPECT

Campania RESPECT

Toleranța te învață să fii mai bun

„Comunicarea este o șansă reparatorie activă!”

În data de 01.02.2023, elevii clasei a XI a B, coordonați de Prof. Aștefănesei Angela, au realizat activitatea „Toleranța te învață să fii mai bun”.

Scopul activității a fost acela de forma atitudini şi comportament tolerant pentru un stil de viaţă de calitate.

Elevii au fost invitați să aducă exemple și argumente în sprijinul toleranței într-o dezbatere finalizată cu un concurs de materiale pe această temă. Prezentare PowerPoint, discuții, realizare colaj citate celebre despre empatie și respect.

Campania RESPECT

Campania RESPECT

Campania RESPECT

Toleranta este secretul intelegerii

În data de 01.02.2023, elevii clasei a-XI-a D coordonați de prof. diriginte Daniliuc Gabriela au discutat cu pe tema Toleranței. Apoi împreună cu elevii au identificat situații de manifestare a toleranței care ajută să nu se ajungă la conflicte. Fiecare elev a fost invitat să explice ce înseamnă pentru el ”A fi tolerant”și să scrie pe decupajul de hârtie al mâinii sale ,sintetizat într-un cuvânt ”Toleranța”. Apoi au realizat un colaj sub formă de arbore cu decupajul mâinilor lor, referitor la toleranță.

Campania RESPECT

Cunosc, înțeleg, aplic

În data de 01.02.2023 s-a realizat activitatea coordonată de prof. Grigorean Lăcrămioara Cunosc, înțeleg, aplic, cu scopul de a prezenta și înțelege noțiunile de respect, empatie, toleranță.

În timpul orei de dirigenție, elevii clasei a XI-a Ap au încercat să definească noțiunile de respect, toleranță, empatie și au formulat mesaje anti-violență. De asemenea, elevii au purtat tricouri cu mesajul ”Spune nu violenței”.

Campania RESPECT

Spune NU violenţei!

Prof. Filip Valentina, clasa a XII-a B (20 elevi).

Activitatea a avut ca scop sensibilizarea tuturor actorilor şcolii cu privire la sursele, cauzele şi efectele fenomenelor de violenţă și a constat în vizionarea unei prezentari power point, s-a citit un eseu şi s-au vor purtat discuţii. La final elevii au relizat desene cu tema “Stop violenţa!”

Rezultate asteptate:

– conştientizarea elevilor de consecinţele actelor de violenţă ;
– formarea spiritului de echipă şi a respectului pentru cei din jur ;
– diminuarea numărului cazurilor de agresivitate din şcoală şi din afara ei;
– implicarea părinţilor în activităţile de combatere a violenţei în şcoală şi în afara ei.

La finalul activitatii elevii au fost capabilli să definească termenul «abuz» şi sa găsească diferenţe între realitate şi mediul virtual în ceea ce priveşte abuzurile.

Campania RESPECT

Campania RESPECT

Violenta nu te face mai puternic

Elevii clasei a IX-a A ip au participat, impreuna cu prof. Filip Andreea, la Campania RESPECT, cu o activitate cu tema “Violenta nu te face mai puternic”. Acestia au avut o dezbatere pe tema violentei in mediul scolar si sursei aceseia, concluzionand cu faptul ca persoanele violente au, de cele mai multe ori, problem sociale sau familiale.

Campania RESPECT

Empatia și Respectul duc la Nonviolență!

În data de 02.02.2023, elevii clasei a X a B învățământ profesional, au realizat activitatea ”Empatia și respectul duc la nonviolență!”, coordonați de prof. Rusu Florica

Elevii au vizionat o prezentare powerpoint în care le-au fost prezentate noțiunile de Empatie și respect, apoi au participat la o dezbatere prin care au argumentat că drumul către o viață pașnică are nevoie de cele două noțiuni. La final elevii au realizat planșe cu citate celebre despre empatie și respect.

Campania RESPECT

Campania RESPECT

STOP violență, alege prietenia!

Activitatea STOP violență, ALEGE prietenia! s-a desfășurat în data de 01.02.2023 cu elevii de la clasa a XI a B învățământ profesional fiind coordonați de prof. diriginte Tapalagă Mihaela, prof. Tapalagă Elena-Delia.

În cadrul activității elevilor le-au fost aplicate două chestionare cu tema ”Ești un bun prieten?”. În urma interpretărilor primite ei au descoperit în ce tipologie de prietenie se încadrează, au primit sfaturi și recomandări pentru cum ar putea să fie prieteni mai buni și să aleagă PRIETENIA în locul violenței, în situații critice. De asemenea, elevii au purtat culorile curcubeului, ca simbol al campaniei.

Campania RESPECT

Campania RESPECT

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
Sari la conținut