Farmecul lecturii

Marți, 15 Februarie 2022, cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii a avut loc dezbatarea intitulată Farmecul lecturii la care au participat 27 de elevi din clasa a XII-a B.

Scopul lecturii este acela de a forma progresiv un tânăr cu o cultură comunicaţională şi literară de bază, capabil să înţeleagă lumea din jurul său, să comunice şi să interacţioneze cu semenii, exprimându-şi gânduri, stări, sentimente, opinii, să fie sensibil la frumosul din natură şi la cel creat de om, dezvoltarea pasiunii pentru lectură.

Motoo: ”Ce lucru uimitor este o carte! E un obiect plat făcut dintr-un copac, cu părţi flexibile pe care sunt imprimate multe semne caraghioase. Dar odată ce arunci o privire în ea, ajungi în mintea altei persoane, poate cineva care a murit de mii de ani. Peste milenii, un autor vorbeşte clar şi tăcut în capul tău, direct către tine. Scrisul este probabil cea mai bună invenţie a omului, legând oameni care nu s-au cunoscut niciodată, cetăţeni din epoci distante. Cărţile rup lanţurile timpului”. (Carl Sagan)

Activitatea a debutat cu recitarea unei scurte poezii de către coordonator (”Mi-e foame…de cuvinte”), moment menit să atragă atenția elevilor, să destindă atmosfera, după care li s-a cerut să identifice zece motive benefice pentru care să iubească lectura (stimulează activitatea cerebrală, reduce stresul, aduce cunoașterea, imbunătățește vocabularul, dezvoltă gândirea analitică, amplifică abilitatea de scriere).

Profesorul a rugat elevii să găsească acțiuni, indicii prin care aceștia să-și crească nivelul de interes pentru cărți și citit. De exemplu, citește o carte și desenează-i o copertă nouă, citește 15 minute într-un fotoliu confortabil, citește o carte și pe o coală de hârtie fă o reclamă pentru ea, citește la lumina veiozei, citește unui adult și pune-i câteva întrebări, citește și tu și prietenul tău aceeași carte și apoi, discutați-o împreună.

Cea mai mare parte a activității s-a concentrat pe prezentările elevilor. Aceștia au povestit pe scurt, în fața colegilor, despre cartea favorită și au lecturat fragmente semnificative din aceasta. Unii dintre ei și-au confecționat semne și marcatori de carte.

Buna dispoziție și aplauzele colegilor au însoțit frumoasele prezentări.

Coordonatorul evenimentului a fost prof. Angela Aştefănesei.

Farmecul lecturii

Farmecul lecturii

Farmecul lecturii

Farmecul lecturii

Farmecul lecturii

Farmecul lecturii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top